10 possibles respostes per a la família i els amics que critiquen la manera de criar els teus fills

mare i fill

   Sabia que ser pares seria difícil. A veure, no podia saber realment quants mesos estaria privada de son. O el que seria caminar per casa, durant sis hores al dia, amb un nadó en braços donant patades i xisclant. I certament, subestimava la freqüència amb què els meus nens menjarien, el desordre constant que provocarien i la manera com posarien a prova la meva paciència. Però sabia que, en certa mesura, la maternitat seria la feina més difícil que hauria fet mai.

    

   Pel que ningú m’havia preparat és pel fet que tothom tindria una opinió sobre com ho feia i que m’ho comentarien sempre que en tinguessin l’oportunitat.

    

   Per exemple:

   • “Estàs segura que té gana una altra vegada? No acabes de donar-li a mamar?
   • “¿No creus que li hauries de posar un gorret? Es morirà de fred”.
   • “No hauries d’agafar tant el bebè. Es mal acostumarà”.
   • “Agafa’l. No veus que està neguitós?”
   • “Carai, és molt guerrer. Sempre deixes que se surti amb la seva, oi? “
   • “Si no li ensenyes a compartir/dormir/ser ben educat/menjar aliments saludables mai n’aprendrà

    

   Sí, això és tot el que em van dir familiars i amics durant els primers anys de criança, a vegades fins i tot desconeguts. Haig de dir que sempre he tingut respostes brillants per a tots ells. Però, sobretot amb el meu primer fill, em quedava desconcertada cada vegada que em trobava amb una d’aquestes situacions. Probablement donava alguna resposta incoherent, sense sentit i després intentava sortir d’aquella situació desesperadament.

    

   El que realment hagués volgut fer era cridar, dir a totes aquelles persones que tanquessin la boca i es cuidessin dels seus assumptes. Però sóc estúpidament educada. Tot i així, amb els anys he desenvolupat algunes de les respostes més sarcàstiques a aquests judicis de valor (“consells”) i desaprovacions que m’han tirat en cara.

    

   El que realment hagués volgut fer era cridar, dir a totes aquelles persones que tanquessin la boca i es cuidessin dels seus assumptes.

    

   Per tant, si ets com jo, molt correcta però et molesta profundament que la gent et doni consells no desitjats sobre com educar els teus fills, tinc algunes respostes que he testejat i et poden ser molt resolutives:

    

   1. Somriu, assenteix amb el cap i dirigeix una mirada glaçada.

   Somriu ensenyant les dents, assenteix amb el cap i actua com si et guardessis el seu savi consell en les profunditats del teu cor. Després, uns minuts més tard, pots alliberar la teva “cara gos” per la victòria.

    

   2. Vols que te’ls deixi un dia?

   Que consti que desenvolupo aquest argument amb sentit de l’humor. No obstant no deixa de ser cert: En realitat, ningú pot saber com educar el teu fill a menys que estiguin amb ell cada dia de l’any i totes les hores del dia.

    

   3. Canvia de tema

   Fins i tot l’actualitat política seria un tema molt més interessant que mirar d’explicar-li a la meva tieta perquè no li hem tret els bolquers al meu fill de 3 anys.

    

   4. “Ostres, mai ho havia vist d’aquesta manera.”

   O també pots dir “Oh, Déu meu, m’has il·luminat. Mai hauria pensat que l’única cosa que haig de fer és enviar al meu fill al racó de pensar 5 minuts i després ja farà tot el que li demano, cada dia durant la resta de l’eternitat”.

    

   5. Opta per “Bé, tots els nens són diferents”.

   “Estic molt contenta que el petit Johnny es mengi bé les verdures perquè li presentes en forma de cara de pallasso. La llàstima és que el meu fill va tirar la cara de pallasso per terra i mai més ha volgut tastar el bròquil, les pastanagues o els pebrots vermells.”

    

   6. “És el què em recomana el nostre pediatre”

   M’agrada molt aquesta resposta perquè recorres a una figura d’autoritat que normalment tothom creu i respecta. Per descomptat, no ha de ser realment cert que el metge ho hagi dit, però molt sovint aquesta afirmació fa que la gent calli.

    

   7. Fals cas d’emergència.

   “Oh, no! El meu bebè ha fet caca i li ha vessat el bolquer”. Suggereixo que tothom abandoni la zona immediatament.

    

   8. “Sí, té un mal dia”.

   És a dir, carai, a vegades els nens estan de mal humor. I si només veus al meu nen en una situació social, fora de la seva zona de confort, és molt normal que estigui de mal humor. A més, ara sóc jo la que tinc un mal dia a causa de la teva opinió!

    

   9. “De debò? Parla’m dels teus fills perfectes.”

   D’acord, potser no s’ha de dir d’aquesta manera, però demana’ls que et donin més detalls sobre els seus propis èxits i fracassos en la criança dels seus fills. És una manera de moure la conversa fora de la crítica cap a tu i iniciar un debat més honest sobre la paternitat.  Si l’únic que aconsegueixes és fer-los callar, també està bé!

   10. El que dius: “Interessant.” El què penses: “M’importa un rave!

   A vegades dono només una paraula per resposta mentre, al meu cap, estic repetint el meu mantra de maternitat: “M’importa un rave.” Diga-ho una altra vegada. Repeteix. Ja és teu.

    

   El millor és que després d’un temps, les interferències a la criança s’atenuen o almenys les gestiones molt millor. Però mai desapareixen per complet. Fins i tot ara, que els meus fills són grans, tothom (inclosa la meva pròpia mare, a vegades) té alguna cosa a dir sobre com estic educant als meus fills.

    

   Ara que estic bastant segura que estic criant un parell d’éssers humans sans i decents, les crítiques em molesten molt menys. Però, sincerament, encara no entenc perquè la gent sent la necessitat de ficar-se en les coses dels altres. Realment crec que cada família és diferent i el que funciona per a uns no necessàriament funciona pels altres. Carai, el que funciona per un dels meus fills probablement no funcionarà per a l’altre!

    

   Realment crec que cada família és diferent i el que funciona per a uns no necessàriament funciona pels altres.

    

   És per això que miro d’aturar a tothom qui té alguna cosa a dir als altres, sobre la manera d’educar els seus fills. Si algú et demana el teu consell, aleshores donar-li. Però els consells no sol·licitats? Nop. Calla. Cella els llavis i busca una altra cosa per mantenir-te ocupat.

    

   Article original a Scary Mommy: http://www.scarymommy.com/critics-parenting-style/

    

   Ara, comenteu i desfugueu-vos si ho necessiteu! 😉

   Categories: Bloc, Uncategorized @ca

   Uso de cookies

   Usamos cookies, propias y de terceros, instalamos automáticamente las necesarias. Las que tienen por objetivo personalizar el contenido, la publicidad y los anuncios requieren tu autorización. ¿Lo autorizas? Si necesitas más información, puedes ver la política de privacidad o la política de cookies

   aceptar