Cadira de pensar o racó de les emocions?

Racó de pensar

   Molt hem sentit parlar de la cadira de pensar. En molts programes de televisió i en llibres s’explica el seu funcionament i què s’aconsegueix amb aquesta tècnica. Però no a tothom li agrada això de deixar el nen assegut en una cadira “perquè pensi … “oi? I segons l’edat que tingui el nostre petit, serà molt difícil que aguanti allà assegut i “pensi” en el que ha fet.

    

   L’alternativa al càstig

   L’objectiu d’aquesta tècnica és eliminar conductes que no ens agraden, s’utilitza quan no podem ignorar aquesta conducta i, evidentment, com a alternativa al càstig. La idea és treure el nen de les condicions ambientals en què s’està produint el mal comportament i traslladar-lo a un lloc on no hi hagi cap possibilitat que es distregui amb altres coses, que no es posi a jugar ni tingui cap entreteniment.

   Per exemple: dos germans s’estan barallant al menjador. Si continuen després d’avisar-los, els demanem que vagin a la cadira de pensar; després d’uns minuts podran tornar i seguir jugant. Així se suposa que el nen entén que ha fet alguna cosa malament, perquè “pensa” en el que ha passat i rectificarà el seu comportament. La pregunta és: Com entén el nen que ha fet alguna cosa malament? Quines alternatives li donem a aquest comportament perquè aprengui, per exemple, a compartir amb el seu germà ?

    

    

   Racó de les emocions, l’alternativa a la cadira de pensar

   Per aquests motius (i altres), la nostra recomanació seria condicionar a casa un petit racó al qual li direm “el racó de les emocions”. No es tracta de posar el nen sol a “pensar”, ja que els sentiments que es generen són negatius i no els ajudem a aprendre el comportament adequat, no hi ha cap aprenentatge posterior. Com dèiem abans, segons l’edat tampoc podem proposar-nos que “pensi”. Potser ni tan sols sap què ha fet malament.

   El racó de les emocions pot ser un lloc tranquil amb coixins i contes, un aparell amb música relaxant, on permetrem al nen/a relaxar-se. El poden fer servir tots els membres de la família, sempre que ho necessitin, perquè estem enfadats, tristos, “agobiats” per alguna cosa…. Quan l’infant ja estigui relaxat, ell mateix sortirà del racó i podrà continuar amb el seu joc o amb l’activitat que estava fent. Llavors, serà el moment d’explicar les normes que ha de seguir i el que s’espera d’ell, oferint així una alternativa al mal comportament. És una manera d’aprendre a gestionar les emocions, i si ho fem servir tots, l’estem donant un model molt positiu al respecte.

   I ara… què tries per la teva família? Cadira de pensar o racó de les emocions?

    

   Susana Mayorgas
   Psicóloga infantojuvenil de l’Espai Gut
   Col. Núm. 17501

    

    

   Vols conèixer les cobertures en Psicologia Infantil que ofereixen les diverses companyies asseguradores?

    

   Categories: Bloc, Fills, Psicologia infantil