Cuinetes pels mindundis i els marrecs

gotets

      Avui parlem amb Sílvia Soto (Nuni pels amics) l’artista que hi ha darrere Cuinetes. Tan aviat com visiteu el seu bloc gastronòmic entendreu perquè dic artista. Ja sigui per les fotografies dels articles o les divertides il·lustracions que donen personalitat al web, Cuinetes fa goig de veure i t’hi trobes bé. Aquesta sensació augmenta quan llegeixes algun dels seus posts, ja que utilitza un to molt proper i familiar i permet una lectura amena i molt fàcil.

       

      A Cuinetes hi trobaràs un receptari farcit d’aperitius, entrants, primers i segons plats i postres. Podràs perdre’t pel Rebost Gurmet, una iniciativa juganera a 3 bandes: Cuinetes, Els Fogons de la Bordeta i Tasta Rutes (tres blocs gastronòmics amics) escullen un producte que els hi crida l’atenció i cadascú el cuina a la seva manera.

       

      D’altra banda, si algun dia vols menjar fora i et falten idees, la Nuni té moltes propostes a l’apartat Restaurants, totes testejades! També dedica un apartat a botigues gastronòmiques amb una oferta de productes interessants.

       

      Hem deixat pel final la secció que més ens interessa. La Nuni és mare de família nombrosa i no podia faltar una secció dedicada als més petits de casa. Al bloc Cuinetes, els marrecs són mindundis i hi trobareu receptes per cuinar amb ells, activitats familiars relacionades amb la gastronomia, recomanacions de llibres de cuina infantils, etc.

       

      La Nuni em deia que va començar el bloc per compartir la seva afició amb la família i amics i no ho dubto! Només cal llegir dues línies de qualsevol dels seus articles per sentir-te com a casa.

       

      Silvia Soto

       

      En un dels teus posts dius “l’alimentació del nadó no té per què ser NI AVORRIDA, NI MONÒTONA, NI SOSSA!”. Com podem aconseguir que els purés no siguin tot això, quan el pediatre et dóna la recepta bàsica del puré i ets mare principiant, amb totes les pors i inseguretats que això representa?

      Podem preparar purés i sèmoles molt saboroses i variades, buscant textures i formes de cocció que respectin més el gust dels aliments. Per exemple, cuinem les verdures al vapor i fem el tall a la planxa. Quan bullim els aliments part de les seves propietats es perden en el suc de cocció i no cal dir que la carn bullida és més insípida que a la planxa. Cuinant al vapor i a la planxa mantenim el gust i les propietats dels aliments fent el puré molt més saborós.

       

       

      Com podem aconseguir que els nostres fills mengin de tot?

      Crec que ho podem aconseguir si tenim en compte diversos factors:

       

      1. L’àpat com a moment de convivència: menjar plegats, pares i germans, ajuda a instaurar hàbits, estrènyer vincles i crea un espai valuosíssim de comunicació.
      2. Predicar amb l’exemple: si els pares som els primers en no menjar de tot, poca cosa podrem dir als nens quan rebutgin el menjar.
      3. Fem pedagogia de l’alimentació: expliquem a la canalla des de ben petits quins aliments estan menjant i perquè són importants.
      4. Imaginació: busquem maneres atractives de presentar els plats, especialment aquells que els hi costen.

       

      amanida

       

      Quina seria la recepta saludable pels nens amb èxit assegurat?

      L’inventor de les cremes de verdures es mereix un monument! Precisament les verdures de vegades costen de menjar als nens i una gran manera d’anar-les introduint és fent-les en crema. Les podem fer amb tota mena de combinacions, juguem amb els colors i textures. I de mica en mica també podem condimentar-les al gust introduint així les espècies i herbes aromàtiques als més menuts de casa. Per exemple: Una crema de carbassa, pastanaga i cúrcuma. O una crema de porro, carbassó i gingebre. I quan arriba la calor què me’n dieu d’una sopeta de meló amb menta i encenalls de pernil ibèric? O una sopeta de tomàquet i alfàbrega amb entrebancs de síndria? Boníssimes!

       

       

       

      Pels mindundis que es volen iniciar com a cuiners, quins llibres de cuina els hi podríem regalar?

      Una de les col·leccions de capçalera de llibres de cuina pels petits cuinetes és la de “Súperxefs, a la cuina!” de l’Ada Parellada i editada per CUINA. Quatre receptaris perquè fills i pares traiem el xef que portem dins. Receptes divertides i saludables que segueixen la temporada i les festes de cada estació de l’any.

       

       

      Ens pots recomanar alguns restaurants on petits i grans puguem gaudir del menjar i de l’espai? 

      Un bon lloc per anar a esmorzar o berenar a Terrassa amb canalla és al Son Cuquis bakery & Coffee, una pastisseria creativa i artesanal decorada amb molt de gust. El trobareu al Passeig Vapor gran 4E – Local 7. No només és boníssim tot el que hi fan sinó que organitzen activitats i tallers per a nens i pares. Des d’un taller de galetes, a una classe de repàs o activitats que combinen art i rebosteria.

       

      Per dinar en família us recomano el restaurant Semproniana de Barcelona on cada dissabte al migdia (durant el curs escolar) organitzen el Patacutxi. El Patacutxi és un taller de cuina adreçat a nens. Mentre els petits participen en una classe de cuina, els pares dinen al restaurant. D’aquesta manera, tots gaudeixen de l’espai gastronòmic simultàniament: els nens, aprenent, i els adults, degustant.

       

      I si voleu fugir de la ciutat, us recomano una escapada al restaurant Cal Carter de Mura! Aquest restaurant al bell mig del parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ofereix cuina tradicional i de mercat que faran les delícies de petits i grans. Des d’una cassoleta de cigronet de Mura amb bacallà gratinat amb all i oli, una bona carn a la brasa, o un risotto de gamba vermella i ceps (que em té el cor robat). No us perdeu tampoc les receptes típiques del poble de Mura: el poti-poti i el baietó. I per fer baixar el dinar res millor que una excursió per la població de Mura. Perdeu-vos pels seus carrers i carrerons fins a arribar a la font de l’Era, un lloc idíl·lic al costat de la Riera de les Nespres on molt oportunament hi ha un parc infantil. 😉

       

      arròs de Cal Carter

       

      Quin serien els punts bàsics per aconseguir una alimentació familiar saludable, equilibrada, sense malbaratament i sobretot pràctica. 

      No és fàcil, ja que vivim acceleradament. Però una eina que personalment em va molt bé per aconseguir-ho és planificar els menús setmanals. És la millor manera d’estalviar temps i diners. Temps perquè no ens caldrà anar pensant cada dia què cuinarem (ho pensarem tot de cop). I diners perquè un cop ho hàgim decidit només ens caldrà comprar els ingredients necessaris per fer-ho. D’aquesta manera també lluitem contra al malbaratament alimentari, no només per una qüestió de butxaca sinó de consciència.

       

      També ens dóna una visió de conjunt del què menjarem aquella setmana i ens permet ajustar-ho, si cal, per tal que sigui equilibrat.

       

      Sempre que sigui possible planifiquem els menús en família i organitzem la compra plegats. Aquestes estones uneixen i són un aprenentatge molt important pels infants. Sempre que puguem anem a comprar al mercat plegats. Cada producte té una història darrera que els hi agradarà conèixer, expliqueu-los-hi com triar els millors productes i la temporalitat d’aquests.

       

      I per acabar us recomanaria que cuineu junts. Deixem que facin volar la imaginació i que ens proposin la presentació dels plats (ells solets veureu que creen presentacions ben atractives i acolorides!). Deixem que ens ajudin! A casa tenim uns magnífics pinches de cuina que estan desitjant poder donar un cop de mà!

       

      portada ara estiu

      Llegint l’apartat “sobre mi” és inevitable preguntar-se: Com és que una mare de família nombrosa renuncia a la comoditat del funcionari i es llança a l’activitat frenètica d’una social media manager, blocaire gastronòmica i empresària (tot junt)!

      La vida dóna moltes voltes… quan treballava com a funcionària l’any 2011, la crisi econòmica va comportar la no renovació de molts interins per manca de pressupost. El daltabaix coincidia de ple amb la meva baixa per maternitat del meu tercer fill, l’Èric. Per tant va suposar un bon sotrac. Però agafant-me a la premissa que tantes vegades havia sentit dir a la meva àvia, “no hi ha mal que per bé no vingui!”, vaig tirar endavant reinventant-me en un sector que sempre m’havia apassionat, la comunicació.

       

      Dos anys més tard, el 2013, constituíem empresa pròpia, Bloks Telemàtics S.L., on juntament amb el meu marit ens dediquem al desenvolupament mòbil, web i al socialmedia. A dia d’avui estem molt contents d’haver-nos llençat a la piscina creant un projecte propi que continua donant fruits.

       

      El blog Cuinetes va néixer el 2008 amb la intenció de compartir la passió per la gastronomia, receptes, productes de temporada, establiments… Amb el temps ha anat evolucionant per passar a ser un punt menys personal i més professionalitzat. Però em continua encantant escriure en aquesta petita bitàcola virtual.

       

       

      Moltes gràcies Nuni!

       

      *Totes les fotos de l’article són cedides per la Sílvia

       

      Categories: Alimentació, Bloc, Cuina