Néixer i créixer acompanyats de la música

dona embarassada i música

   Anna Roig Dolz està al capdavant del programa d’estimulació musical i sensorial, Creixendo. Està pensat per a embarassades i mares i pares amb nadons fins els 36 mesos i i infants a partir dels 3 anys.

   Creixendo va néixer de la necessitat d’oferir als infants i les seves famílies aquesta passió i amor per la música que he sentit sempre i l’oportunitat de gaudir-ne ja des d’abans de néixer. Ho diu molt bé el nom, Creixendo és “créixer al costat de la música” i el més important és aquesta continuïtat amb el qual estan pensades les sessions, no com a sessions i cursos independents, sinó com a un fil conductor que inicia dins del ventre matern i segueix al llarg de la vida de cada personeta.

   A Creixendo tot té relació, des d’una cançó o obra que podem treballar dins el ventre matern fins a l’activitat que podem realitzar al cap dels anys. És un procés d’aprenentatge musical, un procés de creixement a través de la música. I el paper dels pares o familiars que assisteixen a les sessions, així com el nostre, és el d’acompanyament. És molt bonic formar part d’aquest procés i esdevenir algú important en la vida de cada infant que creix amb nosaltres.

   Perquè és important la música en la vida de les persones?  

   La música forma part de l’ésser humà, ens toca de ben aprop, ens acompanya, ens uneix, ens caracteritza, ens transporta… La música és llenguatge i a través d’ella ens podem comunicar, podem sentir, podem vibrar. Tots tenim la nostra música, la nostra història musical, la nostra banda sonora. Les músiques que ens agraden més, les que ens defineixen. La música ens permet gaudir, estimar, conèixer… en definitiva, ens permet ser lliures! I és, de totes les arts, la que pot acompanyar la vida ja des d’abans de néixer.

   Com pot beneficiar la música a un bebè que encara no ha nascut? I a la seva mare?  

   Són múltiples els beneficis que aporta la música en l’etapa de gestació, ja sigui per la mare com pel futur nadó.  Si des de l’etapa de la gestació la mare apropa el nadó a la música, l’estarà ajudant a afavorir el desenvolupament del cervell, ja que s’actua sobre la seva estructura neuronal just en el moment en què és més modelable. A través de la música estarem enfortint el vincle materno-filial, aportarem benestar a la mare, concentració i memòria al nadó. La música ajuda a produir endorfines, que és la substància del benestar, i a reduir el cortisol, l’hormona de l’estrès, quan escoltem música que ens agrada.

   En la mare ajuda a millorar a nivell físic, emocional, mental i social. Ajuda a superar l’ansietat, estrès i altres aspectes psicoafectius, a desbloquejar tensions físiques i emocionals de la mare, així com la por al part.

    

   La música ajuda a produir endorfines, que és la substància del benestar, i a reduir el cortisol, l’hormona de l’estrès, quan escoltem música que ens agrada.

   Panxa d'embarassada

   A partir de quina setmana es pot començar amb l’estimulació musical?

   És en el moment en què l’aparell auditiu està format que el fetus percep i emmagatzema el món sonor que l’envolta. Se sap que a partir de les 20 setmanes de gestació tota la informació sonora que li arribi al fetus serà emmagatzemada i recordada un cop ja hagi nascut. Aquest record i reconeixement aportarà seguretat, benestar i confiança al nadó. Els primers sons que escolta el nadó són els intrauterins: batec del cor de la mare, sorolls respiratoris, intestinals i la veu.

   Els tallers que organitzes per embarassades estan més pensats per a la mare o pel fill? Quins exercicis feu durant la sessió i amb quin objectiu?  

   Són sessions adreçades a la mare, al nadó i també a la parella. És molt important no oblidar la figura de la parella, ja que serà qui donarà suport a la mare en tot el procés de l’embaràs. S’utilitzen vàries tècniques que ajuden a la mare a prendre més consciència i control del propi cos, a alliberar tensions, a connectar amb el nadó, a donar-se permís per sentir i viure amb amor i tranquil·litat aquesta etapa tan important. Obrim un canal de comunicació entre mare-parella-fill a través de la música, el primer canal de comunicació. Convidem a la mare i la seva parella a sentir, a gaudir, a deixar-se portar i a deixar fluir. Fem exercicis de moviment, visualitzacions, banys sonors amb diferents instruments… amb l’objectiu d’aportar diferents eines i recursos que la mare podrà utilitzar en el moment del part i inclús després del naixement del nadó.

   Ens pots recomanar algun exercici que l’embarassada pugui fer a casa pel seu compte?

   Hi ha un exercici molt bonic que consisteix a escriure una cançó de benvinguda al nadó, vindria a ser com “la seva primera cançó”. Els pares escriuen una lletra adreçada al seu fill, que sempre té un alt component afectiu i emotiu, donat el moment en el qual s’escriu. Aquesta cançó se li va cantant al nadó quan està dins la panxa, el dia del naixement i, més endavant, s’arriba inclús a utilitzar com a cançó per calmar el nadó. A les sessions de música per abans de néixer comparteixo amb les parelles alguns exemples, com la cançó “Junts” que vaig compondre amb l’Albert Ciurans (compositor i col·laborador de Creixendo) i que està pensada amb aquesta finalitat. També ajudo a les parelles a escriure aquestes cançons i els acompanyo en el procés.

   Anna Roig fent un massatge

   Perquè recomanes a les famílies amb nadons de menys d’un any fer un dels teus tallers? 

   Defenso plenament que les famílies s’impliquin i formin part del procés de creixement dels seus fills. És a través de compartir temps amb ells on els podran conèixer millor, entendre’ls, comprendre’ls, educar-los… Assistir a les sessions de música en família de Creixendo permet gaudir del fet musical, tant a grans com a petits, ja que les sessions estan adreçades per igual a tots, no només als infants.

   Totes les activitats es fan conjuntament i a través d’elles transmetem l’amor per la música i valors com el respecte, la confiança, la curiositat, l’empatia, l’autoconeixement, la participació, el diàleg… Despertem les emocions i convidem als infants a expressar-se amb llibertat. De les sessions en gaudeixen per igual els infants i els adults, els quals troben, en aquella estona, un parèntesi en la vida “estressant” que portem. És per aquest motiu que recomano assistir a les sessions de seguida que se’n tingui ganes, ja que com abans les integrem en el nostre dia a dia, en la nostra “rutina” familiar, abans ens en podrem beneficiar i podrem gaudir de tot el que ens poden aportar.

   Quin tipus de música és la més adequada per escoltar amb els nostres bebès? Ens pots fer alguna recomanació? 

   En el cas de les dones embarassades, el més important és escoltar la música que més els hi agradi. A banda del que pugui aportar cada estil i tipus de música, el que es transmet al fetus sobretot és l’emoció que aquella música desperta a la mare. Per altra banda, és molt recomanable que la mare canti, encara que consideri que no ho fa gaire bé (és habitual tenir aquest sentiment), ja que pel nadó la veu de la mare és la més bonica del món, la que més coneix. A part, quan ens deixem anar i permetem que la veu surti, ens relaxem també corporalment.

   Sóc partidària d’oferir als infants el màxim de varietat i estils musicals, per tal que ells puguin discriminar i definir el seu gust. Cal tenir en compte d’oferir sempre obres de qualitat musical, però els hi podem posar tot tipus de música. El disc “Massatge amb cançons” està pensat per cantar les cançons mentre es fan els moviments de massatge i, tot i que està pensat per nadons, agrada molt a infants fins als 5 anys, ja que a mesura que van creixent van entenent les lletres i passen de rebre el massatge a poder-lo fer ells. També inclou 4 cançons per jugar amb la pell que són molt dolces per cantar en família i jugar a través de la música i el tacte, a la vegada que enfortim el vincle afectiu.

   Sóc partidària d’oferir als infants el màxim de varietat i estils musicals, per tal que ells puguin discriminar i definir el seu gust.

   Dóna’ns alguns consells o recomanacions per introduir la música als nostres fills. 

   El més important és que la música es visqui des d’una actitud tranquil·la i de gaudi, integrar-la en el dia a dia, ja sigui a través de rutines, del joc, buscant que formi part de moments especials… Que els infants puguin entendre la música com a tal, com a l’art que ens arriba directament al cor, a través del sentit de l’oïda i les sensacions corporals. La música reforça les relacions afectives i desperta les emocions. Si nosaltres escoltem una música amb ganes i mostrem les emocions ja sigui a través del cos, de l’alegria que sentim, o per exemple a l’assistir a concerts, estarem transmetent aquesta motivació i il·lusió als infants. Assistir a tallers musicals i concerts és una molt bona manera d’integrar la música en la vida dels petits, de fomentar la seva creativitat i sensibilitat.

   Anna cantant a un nadó

   Anna, què et va portar a unir la música amb l’embaràs i els nadons?

   Sempre he cregut en el poder de la música, segurament perquè a mi m’ha acompanyat des de ben petita. Ha estat una companya de viatge, sempre present. Vaig començar a estudiar piano des de ben petitona i recordo com n’era d’important per a mi, fins al punt que sempre passava per davant de qualsevol altra cosa, els deures d’escola, el què fos.

   Quan vaig haver de decidir sobre el meu futur professional, vaig tenir molt clar que la música en seria la protagonista. Sentia que la música i els infants eren les meves dues passions, així que vaig decidir formar-me a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) en Pedagogia per a la Formació Musical Bàsica i General. Paral·lelament a la formació com a Pedagoga, continuava amb la meva activitat com a pianista i especialitzant-me en el Mètode Jaques-Dalcroze, el qual té per objectiu l’aprenentatge de la música a través de la vivència corporal, i altres disciplines. Va ser en aquest mètode on vaig trobar la connexió entre el que sentia amb la música i com la volia ensenyar als infants. Vaig anar sentint cada vegada més interès per les franges primerenques, em vaig formar com a Educadora de Massatge Infantil per l’AEMI i, com no podia ser d’altra manera, vaig pensar que la música seria un molt bon complement al massatge. Just va coincidir que estava acabant la carrera de pedagogia i, com a projecte final, vaig investigar sobre la reacció dels nadons quan se’ls hi feia massatge amb música i sense música. Per tal de poder dur a terme la investigació necessitava unes cançons que van ser compostes expressament pel projecte i que més endavant van donar lloc al disc “Massatge amb cançons”, produït per Tot Sona.

   El següent pas ja va ser interessar-me per la música abans de néixer i, com que ja no podia baixar més d’edat, aquí em vaig plantar hahaha… fins al dia que em vaig adonar que el que en realitat sentia era la necessitat d’oferir als futurs infants l’oportunitat de viure i estimar la música de la mateixa manera que ho havia viscut jo. Aquest va ser el motor que em va portar a crear Creixendo, un projecte personal creat des de i amb el cor, amb l’objectiu d’acompanyar el desenvolupament dels infants a través de la música i convidar-los a crear la banda sonora de la seva vida.

   Font foto capçalera

   Categories: Bebès, Bloc, Embaràs

   Uso de cookies

   Usamos cookies, propias y de terceros, instalamos automáticamente las necesarias. Las que tienen por objetivo personalizar el contenido, la publicidad y los anuncios requieren tu autorización. ¿Lo autorizas? Si necesitas más información, puedes ver la política de privacidad o la política de cookies

   aceptar