Pautes per ensenyar a nedar al teu fill

Nen summergit

   S’acosta l’estiu i el teu fill no sap nedar? T’explico els passos que has de seguir per poder ensenyar a nedar al teu fill, a partir de 3 anys, sense cap tipus de material.

   Comenceu a la piscina poc profunda

   Si a la piscina on aneu té un espai on el nen toca de peus a terra, comenceu a treballar el següent: aprendre a entrar i sortir de la piscina tot sol, mullar-se la cara, caminar endavant i endarrere, picar a l’aigua amb les mans i que s’esquitxi, agafar-se a la paret i picar de peus, etc. En definitiva, tot el que se us pugui ocórrer per aconseguir que tingui la màxima adaptació dins l’aigua i poder passar a la piscina profunda.

    

   Procediment d’adaptació a la piscina profunda

   Si heu de començar a la piscina profunda perquè no teniu una altra opció, el procés d’aprenentatge serà més lent. A més, vosaltres heu de tenir un bon nivell dins l’aigua, per transmetre la màxima seguretat i tranquil·litat i, sobretot, heu de tenir molta paciència.

    

   Primer treball a la piscina profunda (vosaltres i el nen): asseguts a la vora de la piscina amb els peus dins l’aigua, els bellugueu i us aneu esquitxant, agafeu aigua amb les mans i us mulleu la panxa, els braços, les espatlles i la cara. Si la vorera de la piscina és arran d’aigua, us estirareu posant la panxa a terra i la cara a la vora de l’aigua, per fer les primeres bombolles amb la boca.

    

   El pas següent és entrar a l’aigua. No forceu al nen, ni vulgueu que els exercicis surtin a la primera, treballeu cada dia no més de 15 minuts (perquè no s’avorreixi), com si fos un joc.
   Si el nen te molta por i no aconseguiu que estigui tranquil, el que us proposo no serveix. Millor portar-lo amb professionals de l’ensenyança d’activitats aquàtiques.
   Un cop el nen està familiaritzat amb la piscina profunda, hi ha tres punts a treballar i un dels més importants són les apnees. Si no aconseguim que posi la cara a l’aigua serà més difícil que arribeu a tenir un bon resultat del vostre objectiu.

    

   Immersió

   El nen ha d’aprendre a fer apnees (aguantar la respiració). Primer ho ensenyarem amb la cara fora de l’aigua.

   Amb un got amb aigua i amb la consigna “Nom del nen, Preparat, Ja” anirem tirant aigua per sobre el cap, que caigui cap a la cara. Això ho farem cada dia incrementant les repeticions i quantitat d’aigua fins que, en donar la consigna, el nen tanqui els ulls. Això voldrà dir que ja està preparat per començar a fer les immersions dins l’aigua. El treball del got també el fareu a casa a l’hora del bany (sigui a la banyera o a la dutxa).

    

   Com heu de fer les immersions?

   Agafeu el nen per les aixelles de cara a vosaltres i, amb la mateixa consigna que heu utilitzat amb el got, el porteu cap a vosaltres fent una petita immersió sota l’aigua.
   De mica en mica aneu incrementant la distància i la quantitat d’immersions. Un cop posa la cara de forma natural passeu a fer les flotacions.

   submergir

   Flotació

   • Flotació ventral: el nen ha de posar les mans a les vostres espatlles, amb la cara a l’aigua i vosaltres poseu una mà a la seva panxa. Feu que s’estiri i es quedi completament quiet. Progressivament traieu la vostra ajuda fins que faci la flotació tot sol.

    

   • Flotació dorsal: el nen, panxa amunt amb el cap a la vostra espatlla. Agafeu-lo perquè estigui tranquil i, si cal, deixeu que us agafi les mans. Això ho feu durant uns quants dies, fins que realitzi la flotació completament relaxat. A partir d’aquí, canvieu el punt de suport posant una mà sota el seu cap. Progressivament traieu la vostra ajuda, fins que faci la flotació tot sol.

    

   Un cop faci la flotació ventral i dorsal tot sol, pot començar a moure les cames per fer desplaçaments.

    

   flotar2

   Desplaçament ventral

   • Agafats a la paret fareu que el nen piqui de peus, amb el cos completament estirat, posant la cara dins l’aigua, fent respiracions. Li expliqueu que agafi aire amb la boca fora de l’aigua i, un cop posi la cara a l’aigua, l’expulsi com si bufés una espelma (vosaltres també feu les respiracions).

    

   • Agafeu les mans del nen, que mogui els braços, posant la cara dins l’aigua i que la tregui només per respirar. Després col·loqueu una mà a la seva panxa i que mogui els braços dins l’aigua (com un gosset). Quan noteu que la mà a la panxa ja no es cap tipus d’ajut, l’aneu traient fins que faci els desplaçaments tot sol.

    

   nedar

    

   Els pares volem que el nostre fill sàpiga nedar, sobretot quan arriba l’estiu, per poder passar les vacances gaudint de la piscina o la platja. Si aneu a la piscina, respecteu la normativa. A la platja, vigileu amb els matalassos inflables, barques, boies, onatge, etc., que poden fer que tinguem algun ensurt.

    

   NO US REFIEU QUE EL VOSTRE FILL SAP NEDAR, LA VIGILÀNCIA HA DE SER CONSTANT.

    

   Natàlia Mas
   Ajudant de coordinació d’activitats aquàtiques
   Club Natació Terrassa

    

    

   Font foto1
   Font foto2
   Font foto3

    

   Categories: Bloc, Fills